Eläintietojen lähettäminen

Tilakäynnillä ei kannata haaskata arvokasta aikaa perustietojen tallennukseen. Jotta tiloilla voitaisiin käyttää aika täysimääräisesti hyödyksi neuvontaan ja luokituksiin jokaisen toiveiden mukaan, tallennamme luokitettavien lehmien tiedot etukäteen mobiilitietokantaan niin, että lehmän tiedot löytyvät hakukomennolla nopeasti.

Tietoja voi lähettää niin monesta eläimestä kuin haluaa. Eläintietojen tallennus toimistolla ei maksa tilalle mitään, ja laskutus menee todellisuudessa luokitettujen eläinten mukaan. Yleensä kannattaa lähettää tiedot kaikista ensikoista, joista aiotaan mahdollisesti jättää tyttäriä karjaan, sekä mieleisimmistä vanhemmista lehmistä. Vierailun aikana voidaan sitten valita, mitkä eläimet lopulta luokitetaan. Voimme toki luokittaa myös eläimiä, joiden tietoja ei ole etukäteen tallennettu, jos näin halutaan.

Eläintiedot tulee lähettää ensisijaisesti Minun Matilani -eläinlistoina excel-muodossa noin viikkoa ennen luokituskierrosta osoitteeseen veli.ikkelajarvi@gmail.com, jotta tiedot voitaisiin lukea automaattisesti tietokantaan.

Tässä vielä lyhyet ohjeet tarvittavien tietojen valitsemiseksi ja excel-tiedoston tallentamiseksi Minun Maatilani -ohjelmassa:

Avaa Minun Maatilani -ohjelma ja valitse sieltä raportti Karjan kaikki eläimet. Paina rattaan näköistä nappulaa (Valitse sarakkeet), jolloin aukeaa valintalista (Sarakkeiden valinta ja esitysjärjestys), jossa voit valita tulosteisiin tulevat tiedot. Valitut tiedot näkyvät tumman sinisinä laatikoina ja muut tiedot harmaina laatikoina. Klikkaamalla laatikkoa voit valita tai poistaa raportilla näkyviä tietoja.

Minun Maatilani -tulosteessa pitäisi näkyä alapuolella olevat tiedot listan mukaisessa järjestyksessä (merkitty kuvakaappaukseen sinisellä):

Perustiedot: EU-tunnus, Korva, Nimi (pitkä), Sukupuoli, Rotu, Käyttö, Syntymäpäivä.
Geneettinen emä: EU-tunnus ja Nimi (pitkä).
Isä: EU-tunnus, Nimi (pitkä) ja Kantakirjanumero.
Emän isä: EU-tunnus,  Nimi ja Kantakirjanumero.
Isän isä: EU-tunnus, Nimi ja Kantakirjanumero.

Kun nämä tiedot näkyvä näytöllä sinisellä, painetaan alareunassa nappulaa Päivitä raportti. Nyt näytöllä näkyy valitut tiedot. Tämä raportti kannattaa nyt tallentaa ennen tulostusta Tallenna-nappulalla, jotta se on valmiina seuraavaa luokituskierrosta vasten. Raportin voi nimetä nimellä "Karjan kaikki eläimet sukutietoineen luokitusta varten", ja se tallentuu Minun Maatilani -ohjelmaan Omat raportit -otsikon alle.

Klikkaa seuraavaksi Tulosta-nappulaa (tulostimen kuva). Vasemmassa ylänurkassa on valinta pdf/excel (oletuksena pdf). Valitaan tuosta excel ja painetaan Tulosta- nappulaa. Alareunassa on vaihtoehdot avaa/tallenna. Tallenna-nappulan oikealla puolella on väkänen, jota painamalla tulee näkyviin nappula Tallenna nimellä. Painetaan tätä ja annetaan excel-tiedostolle nimeksi Tilan nimi_luokituseläimet, ja tallennetaan se myös sellaiseen hakemistoon, josta se löytyy helposti (työpöytä on hyvä paikka väliaikaisille tiedostoille, koska tarvittava tiedosto näkyy näytöllä ja se on lisäksi helppo poistaa lähetyksen jälkeen).

Avataan lopuksi sähköpostiohjelma ja liitetään tallennettu tiedosto viestin liitteeksi. Mikäli eläinten kasvattajanimet on tallennettu lyhyessä muodossa (pelkkä kirjain nimen edessä), laitetaan viestiin myös selvitys eläinten kasvattajanimistä.

 

Jos tilalla ei ole käytössä Minun Maatilani -ohjelmaa tai siitä on käytössä vain perusversio, olisi suositeltavaa lähettää luokitettavista eläimistä sähköpostilla kuitenkin seuraavat tiedot:

 
  • eläimen syntymätunnus, korvanumero, nimi (pitkässä muodossa) ja syntymäpäivä
  • isän syntymätunnus, nimi ja kknro (tilasonneilla myös isänisän syntymätunnus, nimi ja mahdollinen kknro)
  • emän syntymätunnus ja nimi
  • emänisän syntymätunnus, nimi ja kknro

Mikäli tila haluaa ulkoistaa eläintietojen haun luokitusta varten, onnistuu se ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen veli.ikkelajarvi@gmail.com.